Kárpátalja települései: Nagybakos

Nagybakos (ukránul Свобода (Szvoboda)) a Beregszászi járás nyugati részén, a magyar határtól pár kilométerre fekvő település, amely Újbátyúval, Kisbakossal, Badóval és Danilovkával együtt alkot egy községet.

A környéken a huszadik századig jelentősebb település nem volt. A térség a Lónyai család uradalmához tartozott, kisebb, a majorságokon lévő tanyák jelentik a mai települések elődjeit.

A legtöbb települést a csehszlovák korszakban alapították. Ekkor ugyanis a magyar nagybirtokok felszámolásával a csehszlovák állam telepeseket költöztetett ide. Nagy számú ruszin érkezett ekkortájt, mivel a hegyekben való megélhetésük a kereskedelem szűkülésével nagyban megnehezedett. Egyes családok kényszerhelyzetben döntöttek a faluba költözés mellett, mivel a Tereblja-Rika (Ökörmezői járás) vízierőmű létrehozásakor több falut felszámoltak.

A község lakosságának többsége ukrán, de jelentős a magyar kisebbség is. 

Nagybakos község viszonylag gazdag településnek számít. Ennek oka kedvező helyzete, mivel a Csap–Bátyú–Munkács–Lviv-vasútvonal, a Csap – Beregszász – Aknaszlatina vasútvonal és a Tuzsér – Bátyú teherforgalmú vonal találkozásánál található, és földgázvezeték is érinti a települést. Így a jellemző mezőgazdaság mellett a 2003-ban átadott rakódópályaudvar is bevételi forrásnak számít. (Wikipédia)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: