Kárpátalja települései: Bene

Bene (ukránul: Бене, korábban Беня [Benya], oroszul: Добросиля [Dobroszilja]) falu Ukrajnában, Kárpátalján, a Beregszászi járásban.

A Borzsa-folyó jobb partján fekszik, Beregszásztól 13 km-re délkeletre.

Neve valószínűleg a Benedek név rövidített változata.

Bene nevét 1269-ben Bhene néven említette először oklevél. IV. Béla király ekkor adományota a falut János fiainak Péternek és Mártonnak.

1333-ban szerepelt a pápai tizedjegyzékben is, ez évben papja 3 garas pápai tizedet fizetett.

Régi temploma a 14. század második felében épült.

A falut 1567-ben a tatárok, 1657-ben a lengyelek pusztították el.

1593-ban a község teljes egészében áttért a református hitre.

A település egykori nagyobb birtokosai voltak a Kusalyi Jakcs család, Szilágyi Erzsébet, a Ruszkai, Dobó, Székely, Perényi, Matucsinai, Bélaváry[1], Rátonyi, Makkay, Vásárhelyi és Pogány családok.

A falu határában van a hagyomány szerint a zászlóbontás helye, ahol Rákóczi kurucai gyülekeztek.

A trianoni békeszerződésig Bereg vármegye Tiszaháti járásához tartozott.

Bene határában, a Borzsa folyó medréből került a benei bronzhydria. Az antik görög darab elkészítése az i. e. V. század közepére datálható.

Nevezetességek

  • Református temploma 14. századi, a tatár és a lengyel is elpusztította, ezért 1670-ben beomlott tetejét kicserélték. 1782-ben egy tűzvész ismét megrongálta, famennyezete is elpusztult, a 19. században újították fel. Belsejét egykor freskók díszítették, melyeket még nem tártak fel.
  • Római katolikus temploma 1940-ben épült, a templomot a római katolikusok és a görögkatolikusok közösen használják.
  • Szoborpart a faluház előtt a hét vezért ábrázoló szoborcsoporttal. A fából készült szobrokat Pintér László sárvári fafaragó faragta.
  • A második világháború és sztálinizmus áldozatainak emlékműve a helyi iskola udvarán, a falu központjában. Az emlékműre a faluból a málenykij robotra elhurcolt áldozatok és a háborúban elesettek neveit vésték fel.
  • Magyar hadifoglyok síremléke a zsidó temető szélén.

Magyarországi testvértelepülése: Sárbogárd (Fejér megye),  Váchartyán (Pest megye), Maglód (Pest megye),  Nagyrábé (Hajdú-Bihar megye)

(Wikipédia)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: