Kárpátalja települései: Bagolyháza

Bagolyháza (ukránul: Біласовиця) település Ukrajnában, Kárpátalján, a Munkácsi járásban.

Volóctól északnyugatra fekvő település.

Eredeti neve Bilaszovica volt, ami személynév eredetű, szláv névadással jött létre, a kenézi jogokat gyakorló Bilasz-család nevét őrzi. A Bagolyháza nevet 1903-ban kapta a falu a településnevek magyarosítása során, mivel az eredeti névben a bila szovica (fehér bagoly) szókapcsolatot vélték felfedezni.

Bagolyháza nevét 1689-ben említette először oklevél Bileczovech néven.

1727-ben Bilatzovicze, 1773-ban Bilas(z)owicza, 1913-ban Bagolyháza, 1925-ben Bilasovice néven írták

A falut az 1600-as évek második felében telepítette a Bilasz család.

1754-ben a Popovics család tagjai viselték itt a soltészságot, de a Schönborn család tisztjei e jogot elvették tőlük és a kenézi jogot a Bilasz családbeli örökösöknek adták vissza.

A magyarosított Bagolyháza nevet 1903-ban kapta a falu annak alapján, hogy a szláv névben a fehér bagoly szókapcsolatot vélték felfedezni.

A trianoni békeszerződés előtt Bereg vármegye Alsóvereckei járásához tartozott.

A településbe oldadt még az egykor önálló Borzafalva és Miskafalva is.

Borzafalva, vagy Borszucsina nevét 1648-ban Borszuchina, Borszuczina néven említette először oklevél.

Nevének eredete: A Borszucsina helységnév ruszin eredetű, a ruszin-ukrán борсукъ~борсук ’borz’ állatnévből ered, amihez a birtoklást, illetve valamivel való ellátottságot jelentő-inъ képző kapcsolódik. A falu a környező erdők jellegzetes állatáról kaphattta a nevét a 17. század első felében, de talán nem alaptalan víznévi eredetét feltételeznünk, a kárpátaljai pataknevekben ugyanis gyakran szerepel a borz állatnév.

A trianoni békeszerződés előtt Bereg vármegye alsóvereczkei járásához tartozott.

Az országos helységnévrendezés során, 1904-ben a Borszucsina nevet Borzfalvára magyarosították. A falut 1960-ban csatolták Bilaszovicához.

Miskafalva, Miskarovica nevét 1648-ban Miskarovic néven említette először oklevél.

Nevének eredete: a Miskarovica helységnév szlovák, esetleg zempléni ruszin személynévi eredetű. Kenézi alapítású falu, kenézei hosszú időn keresztül a Miskar család tagjai voltak (1699-ben Miskar Kuzma, 1772-ben Marcus Miskár neve volt említve). A családnév alapja a szlovák miškár~ruszin мeшкаръ ’herélő’ foglalkozásnév,( vö. magyar miskárol ige), amihez, az -ica képző kapcsolódik.

A trianoni békeszerződés előtt Bereg vármegye Alsóvereczkei járásához tartozott.

1904-ben, az országos helységnévrendezés során a falu nevét Miskafalvára magyarosították.

Miskarovica 1960-ban egyesült Bilaszovicával.

(Wikipédia)/Készítette: Pikuy - A feltöltő saját munkája, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=16928848

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: